Saç Boyarken Nelere Dikkat Edilir

Share:

Her kadın saçlarından farklı bir renk isteyebilir. Bu son derece canlı bir istek olmanın yanında , saçlaradaki grilikleri gidermek adına zorunlu olarak da yapılabilmektedir. Bizler bu yazımızda herhangi bir nedene bağlı olarak yapılan saçları boyama işleminde nelere dikkat etmek gerektiğini aktaracağız. 

Saç Boyama






Saç boyama oldukça yaygın bir durum. Biz kadınlar için saç boyaları bir çeşit yaşamsal gereksinim haline gelmiş durumda. Günümüzde kadınlar biraz da reklamların etkisiyle aynaya baktığında kendisinde bir değişiklik görmek istiyor ve soluğu ya kuaförde alıyor ya da kozmetikçilerden saç boyası alarak evde kendileri boyuyor. Zaten biraz bunalımlı dönemlerde kadınların yaptırdıkları ilk işin saçlarını kestirmek veya boyatmak olduğunu unutmayın. 



Özellikle çalışan kadınlar için kuaförde zaman harcamak, sabah erken mesai saatlerinden dolayı mümkün olmazken zaten kısıtlı zamandan dolayı kuaföre harcanan zaman yerine evde saç boyama daha fazla tercih edilir bir durumda. Ayrıca son dönemlerde yaşanan ekonomik kriz ve işsizlikten dolayı dolayı daha tutumlu olmak için saç boyama işlemleri daha çok evlerde yapılmaya başlandı. İşte ben de bu yazımda size evde saç boyarken dikkat edilecekleri biraz anlatmak istiyorum.


Evde Saç Boyama


Öncelikli olarak belirmek isterimki saçlarınızı boyamak size saç hasarı olarak geri dönecektir. Eğer çok zor bir durumda değilseniz veya saçlarınız beyazlamamışsa saç boyalarından uzak durmak daha iyidir. Eğer saç boyasını kullanacaksanız bu durumda oksidanın az kullanılması, boyanın az miktarda saça uygulanması gerekiyor. 

  • Saç boyasının kutusundaki uyarıları ve uygulama biçimlerini dikkatlice okuyun ve bu uyarılara uyun. O içerikler sizin sağlıklı bir işlem yapmanız için yazılıyor, kulaktan dolma bilgilerinizle ve kafanıza göre boya kullanmayın. 
  • Saç boyama esnasında mümkün mertebe saç boyasını uzun süreli saçlarınızda bekletmeyin. 
  • Ayrıca uygulama sonrası saç derinizi iyice yıkayın. 
  • Farklı saç boyalarını kesinlikle birbirine karıştırıp kullanmayın. 
  • Saç boyalarının birçoğunun alerjik maddeler içerdiğini unutmayın, eğer saç diplerinizde bir kaşıntı başlarsa, direkt boyayı yıkayınız. 
  • Saç boyası sürme aşamasında eldiven kullanın. 
  • Sıklıkla yapılan bir hata kaş ve kirpiklerin de boyanmasıdır, kirpik ve kaşlarınıza mümkün mertebe saç boyası sürmeyin. 

Evde Kına ile Saç Boyama 


Son yıllardaki doğal ve organik modası yüzünden insanlar daha doğal ürünlere yöneliyorlar, saç boyasının doğal ve bitkisel alternatifi ise kınalar. Kına fazla popüler bir saç bakım ürünü halini aldı. Kınanın avantajı çivit, papatya gibi diğer doğal veya bitkisel boyaların saç sağlığına verebileceği zararlara oranla daha güvenliolmasıdır. Kına en fazla kullanılan doğal saç boyasıdır. Kullandığımız kınalar Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Hindistan’da yetiştirilen (Lawsonia inermis) isimli bitkiden elde edilir. Henna denilen bu bitkiden elde edilen renkler sarıdan kırmızıya kadar değişirken esmer veya turuncu tonlarından geçer. Bunlar da maun ve kumral renk kartelaları elde edilmesine neden olur. 


Birçok doğal saç boyası aslında kına kullanılarak yapılır. Ancak kına fazla bir renk seçimi sunmadığı için, içerisine çeşitli maddeler ilave edilir. Bir başka bilgi vermek gerekirse doğal boyalar saç telinin içine nüfuz etmez, beyaz saçı tam olarak kapatamaz. Ancak saça bir ışıltı ve dolgunluk kazandırır. Bu yüzden saçınızı boyamak değil de bakım yapmak ve kuvvetlendirmek istiyorsanız "nötr kına" denilen kınaları uygulayın. hatta bu kınaları saç boyatma işleminden sonra da yapabilirsiniz. 


Saç boyarken istediğiniz kadar doğal boya kullanmaya çalışın, boyanın bir kimyası olduğunu unutmamalısınız. Doğal boyalar diğer boyalara göre saça daha iyi nüfuz etse de şampuanlar bu boyaları akıtır. Bu yüzden doğal boya kullanıcısıysanız boyaları düzenli kullanmaya özen göstermelisiniz.


Doğal boyalar veya kınalar kimyasal boyalara oranla daha uzun bir bekleme süresiyle uygulanmalıdırlar. Bu zaman genellikle bir saat olmasına rağmen, her şey saçınızın doğal rengi ve kalitesine bağlı olarak dikkatle uygulanmalıdır. Örneğin açık renk saçta “havuç turuncusu” gibi bir sonuç istenmiyorsa, boyanın bekleme zamanı kısa tutulmalıdır. 

Doğal boyayla boyanmış bir saça kimyasal boya uygulandığında, kutuda belirtilen süreden daha uzun bir süreye ihtiyaç vardır. Kimyasal bazlı boyanın kuvvetlenen saça nüfuz etmesi ve bunu aşması daha uzun zaman tutar. Beklenen neticeyi almak için genellikle birkaç deneme yapmanız gerekebilir.

Saç Boyarken Nelere Dikkat Etmelisiniz


Bu bölümde ise size evde saç boyarken dikkat etmeniz gerekenlerden bahsedeceğim. Unutmayınız ki saçlarınızı boyadıktan sonra bu boyanın renginin yarısı her halükarda ilk hafta sonunda yok olacaktır. Boyama sırasında saçın dış koruyucu kısmı açılır ve boya emilir. Eğer bu kısım kapanmadan saçınızı temizlerseniz fazla fazla renk kaybı meydana gelecektir. Saçın dış koruyucu kısmı kapanması için boyadan sonraki ilk 24 saat boyalı saçı yıkamayın. Eğer boyalı saç yıkama işlemi yapılacaksa muhakkak renk koruyuculu şampuanları tercih edin.

  • Saç renginizi renk kataloğundan seçerek, yazılı olan tavsiyeler doğrultusunda renk seçimi yapın. Seçtiğiniz rengin saçınızda aynı durmayacağını saçınızın renginin bu rengi değiştireceğini unutmayın. 
  • Koyu renkli saçlarınız varsa, açık renkli bir saç için saç renginizi açtırmalısınız. Ancak saç açtırma işlemi saça çok zararlı olduğunu unutmayın. 
  • Saç boyaları saç derisine oldukça zarar verir. Bu yüzden saçınız yağlıyken saç boyatmak oldukça iyidir. Eğer temiz saça boya yapılacaksa saç derinize süreceğiniz shea butter yağı oldukça faydalı olacak, boyanın saç derinize zarar vermesinin önüne geçecektir. 
  • Yıpranmış, kuru ve bakımsız saçlarda istenen verim ve renkler elde edilemeyebilir. Boya tatbikinden önce saçlarınıza bakım yapabilirsiniz. Bunun için b5 vitamini, keratin, e vitamini gibi maddeler kulanabilirsiniz. 
  • Boya karışımı hazırlandıktan sonra hemen tatbik edilmelidir. Boyalar havayla temas ederse okside olur ve bozulur, bu yüzden ağzı açık boyayı fazla bekletmeyin. 
  • Kınalı saçlar da boyanabilir, Fakat kınanın boya renginde değişiklik yapacağını ve saç boyasının etkisini azaltacağını unutmadan işlem yapabilirsiniz. Kınalı saçları iki sefer üst üste boyamak daha iyi olur. 
  • Kalıcı boyalarda, saçlarınızı tekrar boyamayı düşünüyorsanız en az 1-2 hafta beklemelisiniz. Aksi takdirde saçlarınız yıpranabilir. 
  • Geçici boyaların uygulanması farklıdır, kalıcı boyaların aksine saç yeni yıkanmış olmalıdır. Geçici saç boyaları nemli saça uygulanır. 
  • Saçlarınızda ciddi renk değişimleri düşünüyorsanız bunun için bilinçli hareket edin. sonra sıkılacağınız şeyler için büyük zahmetlere girişmeyin. Unutmayın ki saç rengi çok sık değişmez, çok sık renk değiştirme, çok fazla işlem saç sağlığını çok olumsuz etkiler. 

Saç Boyası Alerjisi


Saç boyama ürünleri önceden test edilir. Ancak bu testler ortalama değerlerde yapılır ve bazı insanlar diğerlerine göre daha hassas cilde sahip olabilir ve yapılan testlere rağmen saç boyası alerjiye neden olabilir. Boya testleri insan vücudunun hassasiyetleri göz önüne alınarak yapılır. Saç derinizde aşırı kaşıntı, sulanma, yanma, kızarıklık alerji göstergesidir. Bu durumlarda derhal boyayı yıkamalısınız.

Kına ve doğal boyalar da alerjiye sebep olabilir. Kara kına denen bakır oksit ve kurşun içeren kınalar oldukça alerjiktir. Kurşunun saçları siyahlaştırdığı beyaz telleri siyahlaştırdığı bilinir. Ancak kurşun oldukça zehirli bir maddedir. Saç beyazlarından kurtulacam diye kendinizi zehirlemeyin. 


Saç boyarken dikkat edilmesi gerekenleri yazdığım yazım burada bitiyor. Umarım severek okuduğunuz bir yazı olmuştur.

Hiç yorum yok