Daha önceki yazılarımızda saçlarınızı nasıl boyamanız gerektiğinde ve saçlarınızı boyarken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsettik. Fakat daha önceki yazılarımızda da önerdiğimiz gibi saç boyalarını doğal seçmeniz daha faydalı bir iş olacaktır. Kozmetik mağazalarda satılan saç boyalarının saçlara zarar verdiği bir gerçektir ve biz bu zararları sizlere bu yazımızda detaylıca aktaracağız. İyi okumalar.
Saç Boyasının Zararları
Saçlarımızın rengini değiştirmek için kullandığımız boyalar özellikle oksidanlarla birleşince saçlarımız için tam bir felaket halini alıyor. Saçın kırılması, yıpranması ve kopması bir yana saç derisinde çok ciddi alerjik durumlara da neden olabiliyor. Oksidanla kullanılan boyalara kıyasla doğal boyalar daha az alerjiye neden olduğu bir gerçek ancak bu boyaların da kalitesi ve saçta kalma zamanları çok düşük. Ancak saç boyasından dolayı oluşan alerji vakalarının birçoğu aslında boyaların içerdiği maddelerle alakalı. Bu nedenle evde boya yapacaklara şiddetle tavsiye edeceğim şey, tüm saça boya uygulamadan önce küçük bir bölgede boyayı denemeniz ve sonucuna göre tüm saçlarınızı boyamanız olacaktır. Zaten işi bilen profesyonel kuaförler de benzeri şekilde davranırlar.
Saç Boyası Alerji Yapar Mı
Boya ürünleri mutlaka önceden test edilir. Ancak bazı insanlar diğerlerine göre daha hassas olabilir ve yapılan testlere rağmen ürün, bu insanlarda alerjiye neden olabilir. Testler, 1986 tarihinden beri hayvanların üzerinde değil, hücrelerin üzerinde gerçekleştirilmektedir. Bu testler insan vücudunun hassasiyetleri üzerine dayandırılmıştır. Bio-kimyagerler hücresel değişiklik veya mutasyonların olup olmadığını araştırır. Bu testler bitirildiğinde, insan derisi üzerinde yapılan testlere geçilir. Bunlar hammadde üzerinde yapılmaktadır. Bu da tahriş oranında fikir yürütülebilmesine izin verir. Yani boyalı saçlar gerçekten zor zanaat, hem iyi bakım yapmak gerekiyor, hem de iyi boya seçmek için neredeyse uzmanlaşmak gerekiyor.
Saç boyasının doğal olup olmadığını anlamak için, öncelikle Avrupa Kontrol Edilmiş Doğal Kozmetik (Bdih), Ecocert, Organic Soil Association, gibi doğal sertifikalarının olması gerekiyor. Ayrıca doğal bir saç boyası saçın rengini açamaz yani aldığınız boya saçınızın rengini açıyorsa doğal değildir. Kimyasal boyalar yaklaşık 30 gün rengini korurken, doğal boyalar kısa zamanda saçtan akar ve ana renk ortaya çıkar. Buradan da boyanın doğal olup olmadığını anlayabiliriz. Hamilelerde saç boyası kullanmamalıdır. Çünkü insan derisi cilde sürülen birçok şeyin emilimini gerçekleştirebilir. Hamile kişi saçını boyadığında direkt olarak aldığı zararlı madde bebeğe de nüfuz eder. Bebek doğduktan sonrada emme zamanı bitene kadar saç boyanmamalıdır.
Saç Boyaları Kanser Yapar mı
Saç boyalarının kanser yaptığı ile ilgili herhangi bir somut kanıt bulunmamaktadır. Fakat saç boyaları kimyasal içeriklidirler ve alerji durumlarının ötesinde farklı sağlık sorunlarına yol açabilirler. Çok fazla saç boyamak cildinize kimyasal maddeleri fazla sürmek anlamına geleceğinden dikkat edilmesi gerekmektedir.
Saç Boyasındaki Zararlı Maddeler
Aşağıda listelediğim 22 kimyasal maddeyi içeren saç boyaları saçınıza zarar verebilecek ve alerji riski yüksek boyalardır.
- 6-Methoxy-2,3-Pyridinediamine
- 2,3-Naphthalenediol
- 2,4-Diaminodiphenylamine
- 2,6-Bis(2-Hydroxyethoxy)-3,5-Pyridinediamine
- 2-Methoxymethyl-p-Aminophenol
- 4,5-Diamino-1-Methylpyrazole
- 4,5-Diamino-1-((4-Chlorophenyl)Methyl)-1H-Pyrazole Sulfate
- 4-Chloro-2-Aminophenol
- 4-Hydroxyindole
- 4-Methoxytoluene-2,5-Diamine
- 5-Amino-4-Fluoro-2-Methylphenol Sulfate
- N,N-Diethyl-m-Aminophenol
- N,N-Dimethyl-2,6-Pyridinediamine
- N-Cyclopentyl-m-Aminophenol
- N-(2-Methoxyethyl)-p-phenylenediamine
- 2,4-Diamino-5-methylphenetol
- 1,7-Naphthalenediol
- 3,4-Diaminobenzoic acid
- 2-Aminomethyl-p-aminophenol
- Solvent Red bir (CI 12150)
- Acid Orange 24 (CI 20170)
- Acid Red 73 (CI 27290)17
Yazım burada bitiyor umarım faydalanabildiğiniz bir yazı olmuştur. Boyalı saçlar hakkında diğer yazılarım olan yıpranmış boyalı saçlar için keratin bakımı ve c vitamini saç açma yazılarıma bakabilirsiniz.
saç boyalarının zararları ile ilgili yazı koyarmısınız
YanıtlaSiltabi ki bir yazı ilave edeyim
YanıtlaSil