Keratin Tedavisi Zararları

Share:
Formadlehitli keratin bakımları zararları hakkında sizlere daha ayrıntılı bilgi vermek amacı ile bu yazımızı sizlere sunuyoruz. Keratin adı altında yapılan ve içerisinde formaldehit barındıran bu bakımlar kanseojen etkiler barındırmakta ve sadece saçlarınıza değil genel sağlığınıza da zarar vermektedir. Aşağıda bu zararlı keratin tedavisi hakkında ayrıntılı bilgiler bulabilirsiniz. 


Keratin ( Protein ) Nedir ? 


Keratin saçınızı, cildinizi ve tırnaklarınızı oluşturan protein türüdür. Keratin iç organlarda ve bezlerde de bulunabilir. Keratin, vücudunuzun ürettiği diğer hücrelerden daha az çizilmeye veya yırtılmaya daha az eğilimli koruyucu bir proteindir.

Keratin, farklı hayvanların tüyleri, boynuzları ve yünlerinden elde edilebilir ve saç kozmetiklerinde bir bileşen olarak kullanılabilir. Keratin saçınızın yapısal yapı taşı olduğundan, bazı insanlar keratin takviyelerinin, ürün ve tedavilerinin saçınızı güçlendirmeye ve daha sağlıklı görünmesine yardımcı olabileceğine inanmaktadır.

Keratinin Faydaları Nelerdir ? 

Saçlarında keratin kullanan kişiler saçlarının daha yumuşak ve sonuç olarak daha kolay yönetildiğini belirtmektedir. Fakat keratin tedavisini formaldehitsiz olarak yapanlar bunun saçı düzleştirmediğini ve bilinçli olarak formaldehitsiz tedavilere yöneldiklerini de aktarmaktadır. Saçın sağlıklı olup olmamasına, saçınızın doğal kalınlığının ne olduğuna ve kullandığınız keratin tedavisine bağlı olarak etkiler büyük ölçüde değişir. Keratin saç tellerini oluşturmak için üst üste binen hücreleri yumuşatarak çalışır. Saç kütikülü adı verilen hücre tabakaları teorik olarak keratini emerek tam ve parlak görünen saçlar kazanmanıza yardımcı olur. 


Saçınıza Keratin Tedavisi  Zararları



Brezilyalı saç düzleştirici, keratin tedavisi veya keratin yüklemesi bir sıvı keratin kompleksi ve koruyucu bir solüsyonun saç   geçici olarak kapatılmasıyla elde edilen yarı-kalıcı bir saç düzleştirme yöntemidir. Saç düzleştirmesinin bu versiyonu tipik olarak saçın uzunluğuna bağlı olarak 90 dakika veya daha uzun süren tüm işlem ile bir salonda yapılır. Etkiler genellikle yaklaşık üç ay sürer. İyi ve düz saçlarınız varsa, keratin tedavisini  yaptırmanıza gerek yoktur. Genelde keratin tedavileri kıvıcık saçlı kadınlar tarafından tercih edilmektedir.  

Keratin tedavileriyle ilgili ana şikayet ve sağlık endişesi, çok fazla  formaldehit üreten bileşenler içermesidir .   Vücudumuz doğal olarak küçük miktarlarda formaldehit yapar, ancak nefes alabileceğimiz formaldehit tehlikeli olabilir.  

Formaldehitin Zararları 


Formaldehitin kansere neden olduğu bilinmektedir. En büyük endişe kaynağı olan kanser burun ve boğaz kanseridir. Bilimsel araştırmalar henüz belli bir formaldehit maruziyetinin kansere neden olduğunu göstermemiştir. Ancak, seviye ne kadar yüksekse ve maruz kalma süresi ne kadar uzunsa, kanser olma şansı o kadar fazla olur. Formaldehit maruziyeti, semptomlara neden olan seviyelerde bile kansere yakalanma şansını artırabilir.

Kanser endişeleri üzerine, formaldehit kronik maruz kalma da baş ağrısı yaygınlığı, depresyon, duygudurum değişiklikleri, uykusuzluk, sinirlilik, dikkat eksikliği ve beceri, hafıza ve denge bozulma dahil olmak üzere genel merkezi sinir sistemi hasara neden olabilir. 

Formaldehide tekrarlanan maruz kalma, salon çalışanlarının, tedavileri düzenli olarak uyguladıkları için, Brezilyalı saç düzleştirici tedaviler tarafından uzun vadede etkilenmeye yatkın oldukları anlamına gelir.  

Bununla birlikte, bir çalışma 10 farklı tedaviyi incelemiş ve bunların yedisinin güvenli miktardan daha yüksek formaldehit seviyesine sahip olduğunu bulmuştur; ortalama konsantrasyon yüzde 0,46, yüzde 0,2'nin üzerindedir.  Bu hem salon çalışanları hem de tedaviyi isteyenlerin tekrar tekrar güvenli olmayan formaldehit seviyelerine maruz kaldıkları anlamına gelir.

Formaldehit içermeyen tedaviler her zaman güvenli değildir. İnsanlar keratin tedavilerindeki formaldehitin tehlikeli olduğunu öğrendikçe, şirketler tedaviye “formaldehit içermeyen” versiyonlar yaparak cevap verdiler. Çok sık olmamakla birlikte, formaldehit yerine kullanılan kimyasal madde - genellikle metilen glikol ; aslında ısıtıldığında formaldehit salgılar. Bu nedenle  illa formaldehit yoktur reklamına bakmak yerine ne gibi kimyasal ürünler vardıra bakmak daha iyidir. 

Formaldehitsiz Keratin Bakımı 

Daha önceki yazılarımıza formaldehitsiz keratin bakımı hakkında size bilgiler vermiştik. Bu bakım boyalı, yıpranmış ve kuru saçlara rahatlıkla uygulanabilmektedir. Malzemeler içerisinde de dikkat ederseniz zaten doğal saç bakımında en çok önerilen yararlı bileşiklerin olduğunu fark edeceksiniz. Evde keratin bakımını rahatlıkla yapacağınız bu karışımın size hiç bir zararı olmaz fakat saçlarınızı düzleştirmez, bunun da belirtmek gerekmektedir. 


  • 2 yemek kaşığı keratinli maske
  • 5 ml keratin (doa kimyadaki şişe keratinin yarısı) 
  • 2 çay kaşığı b5 vitamini 
  • 2 çay kaşığı e vitamini 
  • 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı


Yukarıdaki maddeleri karıştırıp saçlarınızda 1-2 saat bekletin saçınızı yıkayın (saçınızda bir gece beklemesi daha iyi olur. Karışım saçınızda beklerken saçınıza bir bone takmanız ve 10 dakikada bir sıcak havluyu saçınıza tutmanız daha faydalı olacaktır, böylece düşük ısı yaptığınız karışımın saçınıza iyice işlemesini sağlar. Sıcak havlu uygulayarak 1 saat bekletmeniz yetecektir. Bu bakımı yaparken saçınıza kesinlikle maşa ile ısı uygulamayın. Eğer vaktiniz varsa maskeyi saçınızda bir gece bekletebilirsiniz.




Kaynak: 

Hiç yorum yok